Zapraszamy na warsztaty szkoleniowe
SYSTEM SSĄCY – PLANOWANIE OPERACYJNE PRODUKCJI, W TYM: KANBAN I HEIJUNKA
Idealny stan produkcji można określić jako ten, w którym wytwarzanie odbywa się przy niewielkich lub wręcz żadnych zapasach zgodnie z zasadą: właściwy element, we właściwym miejscu, o właściwym czasie, w ilości odpowiadającej zapotrzebowaniu klienta. To właśnie System Ssący umożliwia zarządzanie przepływem i produkcją dokładnie na czas.
sprawdź, czy w ogóle potrzebny Ci jest Kanban?
przeanalizuj proces realizacji zlecenia w Twojej fabryce
przeanalizuj gdzie i dlaczego różnicują się Twoje produkty
zaplanuj wielkość zapasów
naucz się projektować pętle kanban
naucz się sterować systemem ssącym
zrównoważ poziom produkcji w oparciu o Heijunkę
zapoznaj się z harmonogramem wdrożenia systemu
Czas trwania:
3 dni
Adresaci:
Szkolenie otwarte dla grup do 15 osób skierowane głównie do pracowników działów/ komórek: planowania produkcji, nadzoru produkcji, zaopatrzenia, sprzedaży i magazynu.
Program szkolenia otwartego:
Dzień I:
1. Analiza procesu realizacji zlecenia – krótka prezentacja zasad mapowania strumienia wartości
2. Przedstawienie narzędzi Lean Manufacturing wymaganych do wprowadzenia systemu ssącego
3. Zasady działania systemu ssącego
4. Pojęcie pacemaker’a w procesie produkcyjnym
5. Zasady projektowania pętli Kanban
6. Analiza i redukcja punktów różnicowania produktu jako podstawa efektywnego wdrożenia systemu ssącego
Dzień II:
1. Zasady kalkulacji zapasów
2. Ćwiczenia: Kalkulacje zapasów i sygnałów w poszczególnych pętlach Kanban
3. Ćwiczenia: Projektowanie przepływu sygnałów w pętlach Kanban
4. Kanban transportowy – rola i zadania Butterfly’a
5. Ćwiczenia: Kalkulacja supermarketów przystanowiskowych
6. Ćwiczenia: Projektowanie i kalkulacja pracochłonności trasy Butterfly’a
Dzień III:
1. Zasady równoważenia poziomu produkcji w oparciu o Heijunkę
2. Przedstawienie ogólnego harmonogramu wdrożenia systemu (analiza problemów pojawiających się podczas wdrożenia)
3. Sterowanie systemem ssącym: reakcja na zmiany popytu, budowanie zapasu na sezon, aktualizacja stanu zapasów
4. Planowanie w strumieniu wartości